torstai 30. tammikuuta 2014

Juustoiset kinkkusarvet

Jälleen jatkuu kaihoisat muistelut teinivuosiin jolloin jotakin pientä leipoilin. Juustosarvia tehtiin ihan kotitaloustunnilla ja tämä oli ensimmäinen tekeleeni, joka keräsi ihmisiltä kehuja. Se oli tietenkin yksi aivan huippuhetkistäni, sillä enhän minä osannut mitään. Tällöin ei vielä kuitenkaan leivontakärpänen iskenyt, sillä tämä tuntui jääneen ainoaksi saavutukseni silloisena hetkenä. Joskus sitä tuntuu tarvitsevan vain sen yhden ihmisen, joka osaa tuoda ne omat hyvät puolet ja vahvuudet esiin. Jo pienikin määrä kehua voi saada paljon aikaan. Ja juuri tästä kertoo Uusi Ihana Elämä.

Mutta jätetään synkistelyt sikseen. Jo pitkään juustosarvia himoinneena, löysin juustosarvien ohjeen jostain internetin syvyyksistä. Reseptin lähteenä ilmoitettiin Kotikokki.net, mutta alkuperäistä reseptiä en kuitenkaan löytänyt. Vaatimuksenani oli löytää jokin ohje, jossa tarvitaan vaivaamista, sillä juuri hyvän vaivauksen seurauksena omista ensimmäisistä juustosarvistani tuli niin muhkeita ja sileitä. Uhrikseni joutui siis tämä ohje, joka löytyi Baking my dream cakes –blogin kautta, ja tottakai siitä tuli hyvää. Ehkä hieman paistoin liikaa, mutta muhkeus ja runsas täyte pelasti tämän herkun kevyesti!


Taikina kannattaa tosiaan vaivata huolellisesti niin lopputuloksen pinnasta tulee ihanan tasainen ja leivoksista muhkeita. Tätä taikinaa ei juurikaan voi vaivata liikaa. Kinkuksi ei mielestäni kannata valita valmiita ”pizzasuikaleita”, jotka loppujen lopuksi maistuvat lauantaimakkaralta. Itse suosin ihan leivänpäälle tarkoitettua halvempaa kinkkua, jonka sitten suikaloin itse puukolla sopivan kokoisiksi suikaleiksi. Maku on parempaa ja usein myös halvempaa kuin valmiit suikaleet. On toki myös hyviä kinkkusuikaleitakin olemassa, mutta usein niiden hinta on jo sitten arvokkaampi.

Juusto-kinkkusarvet (noin 16 kpl)

3 dl                maitoa
2 pss              kuivahiivaa (tai 50g tuorehiivaa)
2 tl                 sokeria
1 tl                 suolaa
1                    kananmuna
n. 10 dl          vehnäjauhoja
150 g             margariinia

Täyte
                      juustoraastetta
                      kinkkusuikaleita
Pinnalle
1                    kananmuna
juustoraastetta

1) Lämmitä maito hieman kädenlämpöistä kuumemmaksi.
2) Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja (vajaa desi on hyvä) ja sekoita maitoon.
( Muista vähentää jauhojen määrä kokonaismäärästä.)
3) Lisää suola, sokeri ja kananmuna.
4) Alusta loput jauhot ja margariini.
5) Vaivaa taikina pöydällä huolellisesti.
6) Jaa takina kahtia, pyöritä niistä pallot ja kauli niistä halkaisialtaan n. 30 cm ympyrät. Paksuudeltaan ovat noin 1 cm.
7) Leikkaa taikinaan 8 sektoria esimerkiksi pitsaleikkurilla tai vastaavalla.
8) Asettele sektorien leveämpään päähän noin ruokalusikallinen juustoa ja kinkkua. ( Miksei vaikka enemmänkin, kunhan se ei pursuile sarven reunoista)
9) Kääräise sektorit leveämmästä päästä kohti kärkeä ja muotoile ne loivan U:n muotoisiksi.
10) Kohota sarvet lämpimässä paikassa liinan alla 10-15 minuuttia.
11) Voitele kohonneet sarvet kananmunalla ja ripottele pinnalle vielä juustoraastetta.
12) Paista sarvet 225 asteessa uunin keskitasolla ja ota pois ennen kuin ne ovat yhtä ruskeita kuin omani ovat.
13) Anna niiden levätä hetki vielä liinan alla.


Juustot loppuivat kesken?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti