perjantai 16. elokuuta 2013

Maukas vanhanajan kurkkusalaatti

Kaikki herkut, joita saa edullisesti tai jopa ilmaiseksi, ovat aina (tai ainakin lähes aina) tervetulleita. Näen aina edessäni uuden mahdollisuuden leipoa tai kokata jotain aivan uutta. Ei tule nimittäin ostettua itse kovinkaan usein mitään, mikä on minun mukavuusalueeni ulkopuolella. Muutenkin olen hurahtanut sesonkiherkkuihin, joten arvata saattoi mitä tuumasin kun ystäväni tarjosi avomaankurkkuja. Joten luentojen ollessa ohi, niin ei kun mars ystäväni autolle, josta hän näitä herkkuja jakeli takakontistaan (lievästi liioitellen). Sain kaksi kurkkua ja taisivat yhteensä painaa lähemmän kilon, joten ne olivat aivan valtavia! Kotiin päästyäni rouskuttelin kurkkua kuorittuna sellaisenaan ja totesin kurkun puolessa välissä, että näiden tuhoamiseen kuluisi aivan liikaa leukalihaksia. Olivathan ne hyviä niinkin, mutta jossain lamppu syttyi että nyt pitäisi kyllä tehdä niille jotain muuta. Kurkku poikki ja loput jäivät odottamaan seuraavaa inspiraatiotani. Mutta nyt itse reseptiin, ja alkuperäisen löytää täältä.

Löysin aika pian internetin ihmeellisestä maailmasta ohjeen kurkkusalaattiin ja välittömästi kun tajusin veden herahtaneen kielelleni, päätin tehdä juurikin sitä. Kurkkusalaattia. Koskaan en kurkkusalaattia ole tehnyt, mutta nyt oli sille täydellinen tilaisuus. Ohje oli tarkoitettu tehtäväksi 1 kilolla avomaankurkkuja, mutta nopean (1½ kurkun) punnituksen jälkeen selvisi että hallussani oli noin 600 grammaa avomaankurkkua. Päätin vain kertoa kaikkien aineiden määrät 0,6 ja homma jatkui.

Kurkkuja ja sipuleita raastaessa tajusin syöneeni itse tehtyä kurkkusalaattia viimeksi tenavana, mutta täysi mysteeri on missä ja milloin tarkalleen. Kuka tätä mystistä kurkkusalaattia oli tehnyt, jäi mysteeriksi, mutta sen tiesin että vetisen kurkun ja tavallisen raastinraudan yhdistelmä teki salaatistani aikalailla muusia. Juuri sellaista kuin olin tenavana syönyt. Blogissa, josta reseptin noukin, oli kaunis kuva siististi raastetuista kurkkusuikaleista ja sai minun muusini hieman kalpenemaan. Mutta edelleenkin lohdutti ajatus siitä, että kyllä se tällaista muusia oli minun lapsuudessanikin.

Vanhanajan kurkkusalaatti

1kg                avomaankurkkuja
300 g             sipulia
1 nippu          tuoretta tilliä
Liemi:
2 dl                etikkaa (väkiviina)
3 dl                sokeria
1-2 rkl           suolaa
1 rkl               sinapin siemeniä

1) Raasta kurkut ja sipulit ja silppua tilli joukkoon.
2) Laita seos purkkiin tai purkkeihin
3) Keitä kiehuvaksi etikka, sokeri, suola ja sinapin siemenet.
4) Kaada kuuma liemi tasan purkkeihin.
5) Sekoittele hieman ja sulje purkki/purkit.
6) Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin valmistumaan.


Käyttämässäni ohjeessa ei ollut mainintaa, missä vaiheessa sinapin siemenet laitetaan mukaan. Päättelin omassa pienessä päässäni että ehkä ne maut lähtee paremmin liikkeelle, jos ne laitetaan muiden aineiden kanssa kiehahtamaan. Tiedä sitten mikä on oikeaoppinen tekniikka, mutta oikein hyvin toimi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti