Sain tänään rakkaan ystävän kylään,
jonka kunniaksi leivoin suolaisen piirakan. Koskaan elämässä en ole tehnyt
suolaista piirakkaa, mutta tänään koitti sellainen päivä! Syy miksi en ole
aiemmin leiponut suolaista piirakkaa, johtuu todennäköisesti siitä, että koen
makeiden leivosten leipomisen enemmän vahvuudekseni. Siitä huolimatta tästä piirakasta
tuli kyllä niin hyvää, ettei sen syömistä meinannut osata lopettaa.
Texmex-piirakka |
Texmex-piirakka
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1½ dl ruisjauhoja
½ tl suolaa
150 g margariinia
½ dl vettä
Täyte:
400-500g jauhelihaa
1 punainen
paprika
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
(tai 1 tl valkosipulimurskaa)
1 pss texmex mausteseosta
1-2 tl cayannepippuria
200 g valkosipulituorejuustoa
200 g ranskankermaa
2 munaa
2 dl juustoraastetta
1) Sekoita jauhot ja suola.
2) Paloittele margariini ja nypi se jauhojen joukkoon kunnes
kaikki jauho on sekoittuneena.
3) Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi.
4) Voitele piirakkavuoka ja painele taikina tasaisesti
piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
5) Suikaloi paprika ja pilko sipuli.
6) Paista jauheliha kypsäksi ja lisää suikaloitu paprika,
pilkottu sipuli ja lopuksi puristettu tai raastettu valkosipuli.
7) Lisää mausteseos ja cayannepippuri.
8) Sekoita valkosipulituorejuusto, ranskankerma ja munat
omassa astiassaan ja lisää joukkoon jauheliha lisukkeineen. Sekoita.
9) Kaada valmis täyte piirakkavuokaan ja lisää päälle
juustoraaste.
10) Paista piirakkaa 200 asteessa 30-40 minuuttia.
Mausteita säädin enemmän omaan makuun sopivaksi.
Texmex-jauheseos on tarkoitettu tortillojakin syödessä käytettäväksi kokonaan,
joten mielestäni se on vähimmäismäärä mausteeksi. Texmex-ruoathan ovat, ainakin
omasta mielestäni, mausteisia ellei jopa tulisia. Koska ranskankerma ja
tuorejuusto miedontavat mausteseoksen makua, näin tarpeelliseksi lisätä vähän
ytyä. Siksi käytin cayannepippuria. Lisäksi voisi lisätä myös chilijauhetta jos
haluaa todella makua mukaan. Tällä reseptillä ei kuitenkaan tullut mitenkään
tulinen, mutta makua ainakin löytyi ihanasti. Tämä sopii siis erinomaisesti myös ei-tulisen ystäville.
Olen joskus syönyt leivällä valkosipulituorejuustoa, eikä
siinä mielestäni valkosipuli maistu mitenkään hurjasti, joten lisäsin vielä 1
tl valkosipulimurskaa. Joissakin resepteissä käytetään kahtakin. Juustona
piirakan päällä käytin mozzarellajuustoa, mutta myös edamjuusto käy erittäin
hyvin.
Piirakka menossa uuniin |
Oman juustoni väri muuttui jo 20 minuutin paistamisen jälkeen, mutta vähän foliota päälle loppupaistoajaksi niin hyvää tuli. Jouduin myös paistamaan piirakkaa jopa 50 minuuttia, sillä pohja ei meinannut paistua kunnolla. Syynä kuitenkin ihan oma uunini ja uuniritilän virkaa toimittavan uunipellin. Lisävinkkinä suosittelen kokeilemaan jalapenoa lisätäytteenä. Siitä saa mukavaa vivahdetta ja lisäpotkua piirakkaan. Itse ainakin kokeilen seuraavalla kerralla!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti