lauantai 3. elokuuta 2013

Texmex-piirakka

Sain tänään rakkaan ystävän kylään, jonka kunniaksi leivoin suolaisen piirakan. Koskaan elämässä en ole tehnyt suolaista piirakkaa, mutta tänään koitti sellainen päivä! Syy miksi en ole aiemmin leiponut suolaista piirakkaa, johtuu todennäköisesti siitä, että koen makeiden leivosten leipomisen enemmän vahvuudekseni. Siitä huolimatta tästä piirakasta tuli kyllä niin hyvää, ettei sen syömistä meinannut osata lopettaa.

Texmex-piirakka
Reseptiin törmäsin jo aiemmin selatessani lahjaksi saamaani Kinuskikissan kirjaa, jossa oli resepti Texmex-kanapiirakkaan (resepti löytyy myös Kinuskikissan omilta sivuilta). Kaikki ruoat mihin liittyy vähänkin texmex saa veden herahtamaan kielelleni. Oli siis vain ajan kysymys milloin kyseisen piirakan aioin leipoa. Jostain syystä kuitenkin omasta mielestäni jauheliha sopii paremmin texmex ruokiin kuin kana ja sattumalta pakkasesta löytyi jauhelihaa, joten tein hieman muunnellun version piirakasta. 


Texmex-piirakka

Pohja:
3 dl                vehnäjauhoja
1½ dl             ruisjauhoja
½ tl                suolaa
150 g             margariinia
½ dl               vettä

Täyte:
400-500g       jauhelihaa
1                    punainen paprika
1                    sipuli
1                    valkosipulin kynsi
(tai 1 tl          valkosipulimurskaa)
1 pss              texmex mausteseosta
1-2 tl             cayannepippuria
200 g             valkosipulituorejuustoa
200 g             ranskankermaa
2                    munaa
2 dl                juustoraastetta

1) Sekoita jauhot ja suola.
2) Paloittele margariini ja nypi se jauhojen joukkoon kunnes kaikki jauho on sekoittuneena.
3) Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi.
4) Voitele piirakkavuoka ja painele taikina tasaisesti piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

5) Suikaloi paprika ja pilko sipuli.
6) Paista jauheliha kypsäksi ja lisää suikaloitu paprika, pilkottu sipuli ja lopuksi puristettu tai raastettu valkosipuli.
7) Lisää mausteseos ja cayannepippuri.

8) Sekoita valkosipulituorejuusto, ranskankerma ja munat omassa astiassaan ja lisää joukkoon jauheliha lisukkeineen. Sekoita.
9) Kaada valmis täyte piirakkavuokaan ja lisää päälle juustoraaste.
10) Paista piirakkaa 200 asteessa 30-40 minuuttia.

Mausteita säädin enemmän omaan makuun sopivaksi. Texmex-jauheseos on tarkoitettu tortillojakin syödessä käytettäväksi kokonaan, joten mielestäni se on vähimmäismäärä mausteeksi. Texmex-ruoathan ovat, ainakin omasta mielestäni, mausteisia ellei jopa tulisia. Koska ranskankerma ja tuorejuusto miedontavat mausteseoksen makua, näin tarpeelliseksi lisätä vähän ytyä. Siksi käytin cayannepippuria. Lisäksi voisi lisätä myös chilijauhetta jos haluaa todella makua mukaan. Tällä reseptillä ei kuitenkaan tullut mitenkään tulinen, mutta makua ainakin löytyi ihanasti. Tämä sopii siis erinomaisesti myös ei-tulisen ystäville.

Olen joskus syönyt leivällä valkosipulituorejuustoa, eikä siinä mielestäni valkosipuli maistu mitenkään hurjasti, joten lisäsin vielä 1 tl valkosipulimurskaa. Joissakin resepteissä käytetään kahtakin. Juustona piirakan päällä käytin mozzarellajuustoa, mutta myös edamjuusto käy erittäin hyvin.


Piirakka menossa uuniin

Oman juustoni väri muuttui jo 20 minuutin paistamisen jälkeen, mutta vähän foliota päälle loppupaistoajaksi niin hyvää tuli. Jouduin myös paistamaan piirakkaa jopa 50 minuuttia, sillä pohja ei meinannut paistua kunnolla. Syynä kuitenkin ihan oma uunini ja uuniritilän virkaa toimittavan uunipellin. Lisävinkkinä suosittelen kokeilemaan jalapenoa lisätäytteenä. Siitä saa mukavaa vivahdetta ja lisäpotkua piirakkaan. Itse ainakin kokeilen seuraavalla kerralla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti