perjantai 26. heinäkuuta 2013

Kinuskinen pähkinäunelma

Jos tykkään jäätelökioskin pallojäätelöstä nimeltään Kinuski-pähkinä, tykkäät varmasti tästä kastikkeesta, joka on taivaallista vaniljajäätelön kanssa! Tämä on minun tämänhetkinen suosikkini jäätelön päällä ja niin helppo!




Kinuski-pähkinä-kastike

2 dl kermaa
1 dl sokeria
1 dl siirappia
1 tl vaniljasokeria
3,5 dl rouhittuja pähkinöitä





1) Mittaa kerma, hienosokeri ja siirappi teflonkattilaan kuumenemaan ja anna kiehua.
2) Keitä kastiketta 10-15 minuuttia välillä sekoittaen kunnes kastike alkaa hieman saostua.
3) Nosta kattila pois levyltä jäähtymään ja sekoita joukkoon vaniljasokeri.
4) Lisää kastikkeeseen rouhitut pähkinät.

Itse käytin vispikermaa, mutta sekä kuohu- että vispikerma käyvät yhtä hyvin. Kuohukerma sakenee vain vähän nopeammin, noin 5-10 minuutissa. Pähkinänä käytin kokonaisia manteleita, jotka itse rouhin mieleiseni kokoisiksi. Vaihtoehtoisesti voi ostaa suoraan myös mantelirouhetta tai muuta pähkinää. Pekaanipähkinä sopisi myös todella hyvin, mutta opiskelijabudjetilla mentiin manteleilla (manteleja yhtään väheksymättä).

Kastikkeesta tulee noin 14 annosta, mutta jos käyttää valmista kinuskikastiketta (joka ei todellakaan ole yhtä hyvää kuin itse tehty) tai jos on valmistanut jääkaappiin valmiiksi pelkkää kinuskikastiketta, ja haluaa tehdä vain itselleen yksittäisen annoksen (kuten itse teen) niin tässä valmiit määrät:




Kinuski-pähkinä-kastiketta jäätelön kera

1 rkl kinuskikastiketta (+ ½ rkl koristeluun)
0,25 dl rouhittuja pähkinöitä
annos vaniljajäätelöä


1)  Mittaa kinuskikastike ja rouhitut pähkinät pieneen astiaan, esimerkiksi juomalasiin ja sekoita.
2)  Annostele jäätelö tarjoiluastiaan ja lisää kinuski-pähkinä-kastike jäätelön päälle.
3)   Koristeeksi voit lisätä vielä pelkkää kinuskikastiketta jäätelön päälle.


Jos käytät aiemmin valmistettua kinuskikastiketta jääkaapista, voi se olla aika kovaa ja tahmeaa. Tähän auttaa kun vähän sulattaa mikron sulatusteholla kastike jälleen notkeaksi. Jäätelön päällä se jähmettyy uudelleen ihanan tahmeaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti