Tein tätä leipää ensimmäistä kertaa kun asuin vielä kotona.
Se oli ja on edelleenkin aivan ihanaa vastapaistettuna, kuten monet muutkin leivät. Muistelen, että
ajattelin sen olevan parasta leipää jota olin koskaan maistanut. Sittemmin
resepti hukkui, sillä se oli jonkin kaurahiutalepaketin kyljessä enkä enää
vuosien jälkeen millään muistanut minkä merkkisestä paketista oli kyse. Mutta
vihdoin ja viimein löysin tämän reseptin uudelleen! Se olikin
Elovena-paketista!
Tämä on jälleen yksi leipäresepti, joka on aivan superhelppo
tehdä eikä tarvitse sotkea käsiä! Tämänkertaista leipää, joka näkyy myös
kuvissa, vähän tuunasin aiempiin peltileipiini verrattuna. Eli korvasin osan
vehnäjauhoista graham-jauhoilla ja osan kaurahiutaleista neljänviljanhiutaleilla.
Tällä tavalla saa ainakin kunnon tuhdin leivän, jolla nälkä pysyy pitkään
poissa. Vaikkakaan neljänviljanhiutaleilla ei varmaankaan sen kanssa ole mitään
tekemistä, mutta halusinpa vähän leikitellä taikinan kanssa. Huomasin taikinaa
tehdessä, että se 6 dl vehnäjauhoja oli vähän liikaa, joten yhdessä
graham-jauhojen kanssa laitoin 5 dl. Voi olla että tuo graham oli tähä ilmiöön
syypää.
Itse tapasin tehdä aiemmin ja tein nytkin niin, että en
levittänyt taikinaa aivan koko pellille. Muotoilin sen sijaan leivinpaperin
avulla ”valeseinän” joko keskelle peltiä tai 2/3 pellin kohdalle. tällöin
leivästä tulee paksumpaa ja näin myös mehevämpää. Jotkut tekevät myös heti
suosiolla kaksinkertaisen taikinan ja levittävät sitten koko pellille.
Kaurainen peltileipä
5 dl vettä
4 dl kaurahiutaleita
1 pss kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1/2 dl öljyä
6 dl vehnäjauhoja
Päälle
1 muna
voiteluun
kaurahiutaleita
1) Lämmitä vesi hieman kuumemmaksi kuin kädenlämpöiseksi
2) Lisää hiiva pieneen määrään jauhoja sekoitettuna ja
sekoita veden joukkoon
3) Lisää loput aineet, eli suola, sokeri, kaurahiutaleet,
jauhot ja öljy viimeisenä
4) Levitä löysähkö taikina pellille, muotoillun leivinpaperin
sisään
5) Anna kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin 40
minuuttia
6) Kun leipä on kohonnut, voitele pinta munalla ja ripottele
kaurahiutaleita pinnalle
7) Paista leipä 225 asteessa noin 20 minuuttia
Kuullostaa niin hyvältä! Tarvinnee itsekkin testata tätä reseptiä :)
VastaaPoistaTää on kyllä tosi helppo ja maukas leipä!
Poista