keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Kaurainen peltileipä

Tein tätä leipää ensimmäistä kertaa kun asuin vielä kotona. Se oli ja on edelleenkin aivan ihanaa vastapaistettuna, kuten monet muutkin leivät. Muistelen, että ajattelin sen olevan parasta leipää jota olin koskaan maistanut. Sittemmin resepti hukkui, sillä se oli jonkin kaurahiutalepaketin kyljessä enkä enää vuosien jälkeen millään muistanut minkä merkkisestä paketista oli kyse. Mutta vihdoin ja viimein löysin tämän reseptin uudelleen! Se olikin Elovena-paketista!

Tämä on jälleen yksi leipäresepti, joka on aivan superhelppo tehdä eikä tarvitse sotkea käsiä! Tämänkertaista leipää, joka näkyy myös kuvissa, vähän tuunasin aiempiin peltileipiini verrattuna. Eli korvasin osan vehnäjauhoista graham-jauhoilla ja osan kaurahiutaleista neljänviljanhiutaleilla. Tällä tavalla saa ainakin kunnon tuhdin leivän, jolla nälkä pysyy pitkään poissa. Vaikkakaan neljänviljanhiutaleilla ei varmaankaan sen kanssa ole mitään tekemistä, mutta halusinpa vähän leikitellä taikinan kanssa. Huomasin taikinaa tehdessä, että se 6 dl vehnäjauhoja oli vähän liikaa, joten yhdessä graham-jauhojen kanssa laitoin 5 dl. Voi olla että tuo graham oli tähä ilmiöön syypää.


Itse tapasin tehdä aiemmin ja tein nytkin niin, että en levittänyt taikinaa aivan koko pellille. Muotoilin sen sijaan leivinpaperin avulla ”valeseinän” joko keskelle peltiä tai 2/3 pellin kohdalle. tällöin leivästä tulee paksumpaa ja näin myös mehevämpää. Jotkut tekevät myös heti suosiolla kaksinkertaisen taikinan ja levittävät sitten koko pellille.

Kaurainen peltileipä

5 dl                vettä
4 dl                kaurahiutaleita
1 pss              kuivahiivaa
1 rkl               sokeria
1 tl                 suolaa
1/2 dl            öljyä
6 dl                vehnäjauhoja

Päälle
1                    muna voiteluun
                      kaurahiutaleita

1) Lämmitä vesi hieman kuumemmaksi kuin kädenlämpöiseksi
2) Lisää hiiva pieneen määrään jauhoja sekoitettuna ja sekoita veden joukkoon
3) Lisää loput aineet, eli suola, sokeri, kaurahiutaleet, jauhot ja öljy viimeisenä
4) Levitä löysähkö taikina pellille, muotoillun leivinpaperin sisään
5) Anna kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin 40 minuuttia
6) Kun leipä on kohonnut, voitele pinta munalla ja ripottele kaurahiutaleita pinnalle
7) Paista leipä 225 asteessa noin 20 minuuttia

2 kommenttia:

  1. Kuullostaa niin hyvältä! Tarvinnee itsekkin testata tätä reseptiä :)

    VastaaPoista